Zelená jarní polévka (nejen na Zelený čtvrtek)

Zelená jarní polévka (nejen na Zelený čtvrtek)
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    35 min
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    55 min

Velikonoce je nejvýznamnější křesťanský svátek, který je spojen s vítáním jara. Tato zelená polévka je ideální tip na Zelený čtvrtek, který předchází Velkému pátku a Bílé sobotě.

Zelená jarní polévka je zeleninová vegetariánská polévka, která není složitá na přípravu, ale chuťově vás rozhodně neurazí. Svou typicky zelenou barvu získá právě z jarních zelených ingrediencí: polníček, špenát, petrželka, kopřiva, medvědí česnek, pažitka nebo pampeliška, které dejte do polévky dle svého vlastního výběru. Polévka je velmi zdravá.

Suroviny na zelenou jarní polévku

  • 2 lžíce másla popř. oleje
  • 1 cibule
  • 1 pórek
  • 200 g brambor
  • 100 g jarního zeleného listí (baby špenát, polníček, pažitka…)
  • 20 g čerstvé petrželky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 stroužek česneku

TIP: Do polévky můžete přidat i další druhy zeleniny jako je například řapíkatý celer, jarní cibulku nebo hrášek.

Postup přípravy zelené jarní polévky

  1. Ve velkém hrnci si rozehřejte na středním ohni máslo, přidejte oloupanou a nasekanou cibuli a bílou část očištěného a nakrájeného pórku na kolečka. Nyní hrnec přiklopte a poduste 10 minut.
  2. Hrnec odklopte a základ zalijte 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Přidejte 200 g oloupaných a nakrájených brambor na kostičky a vařte 10 minut. Společně s bramborem můžete přidat i 100 g hrášku nebo řapíkatý celer.
  3. Nyní do polévky přidejte zelenou část pórku nakrájenou na kolečka, 100 jarního zeleného listí podle chuti a 20 g čerstvé nasekané petrželky. Přidejte i 1 prolisovaný stroužek česneku.
  4. Vše zprudka poduste, aby zelenina neměla tendenci ztrácet barvu a jakmile bude zelená část pórku měkká, tak hrnec stáhněte z ohně.
  5. Nyní do polévky přidejte kelímek tučné smetany (alternativně zakysané smetany) a zeleninu rozmixujte do hladké směsi. Pokud není polévka jemná tak, jak by vám vyhovovalo, tak ji můžete ještě propasírovat přes cedník.
  6. Podávejte se smetanou, bylinkami, krutony a jarními květy.

Chutnala vám zelená jarní polévka? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Zelená jarní polévka

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.